Ekko


EKKO KARDIOGRAFI - ULTRALYDSSCANNING AF HJERTETVed hjælp af ultralyd registreres hjertets bevægelser og de indre strukturer undersøges ved hjælp af lydbølger. Ultralydshovedet placeres midt på brystkassen. Ved at bevæge flytte den rundt på hjertet, kan man således danne sig et detaljeret billede af hjertets forhold.


Hjertets to forkamre (atrier) og to hovedkamre (ventrikler) kan alle ses. Desuden er det bl.a. muligt at se hjertets sammentrækningsevne og størrelsen på de forskellige hjertekamre.

Hvis din praktiserende læge opdager en hjertemislyd vil du blive henvist til undersøgelsen, som foretages hos en specialist. Kardiologen vil undersøge dig og lave ekkokardiografien, som vil kunne afsløre, om mislyden skyldes en harmløs udposning af en klap, som oftest er årsagen til en mislyd.


Hvad anvendes ekkokardiografi til?

Undersøgelsen anvendes til at afsløre defekter i hjerteklapperne. Ved en hjertemislyd vil der som nævnt, ofte være tale om en lille og oftest ubetydelig udposning af fligene på den pågældene klap.


Der kan dog også være tale om en betydelig hævelse eller endelig andre sygdomme, der er årsag til mislyden og som vil kunne afsløres ved ekkokardiografi, f.eks.

medfødte hjertesygdomme


Unormale bevægelser af hjertemuskulaturen


Svulster i hjertet (myxomer)


Udposninger af hjertevæggen (aneurisme)                     

Kilde: netdoktor.dk